Elens Dag uppmärksammades av BestEl

Östad Skola LisbetÖstad skola barn Amanda Bok1

Den 23 januari firades Elens Dag på olika sätt i hela Sverige. Dagen instiftades av branschorganisationen Svensk Energi för att uppmärksamma betydelsen och vikten av tillgång till el.

Ofta tar vi elen för givet och den ska bara finnas där och fungera.
Utan tillgång till el och alla fantastiska uppfinningar hade vi nog fortfarande befunnit oss på samma stadie som innan elen kom till Sverige på 1870-talet.
På den tiden spenderade varje hushåll 58 timmar i veckan på hushållsarbete. Idag lägger vi motsvarande 15 timmar varje vecka. Tack vare elen har vi maskiner som utför många av hushållssysslorna som t.ex damsugare, tvättmaskin, diskmaskin etc. Eller vad sägs om att en kall vintermorgon sätta sig in i en uppvärmd och isfri bil?

I Sollebrunn uppmärksammade BestEl tillsammans med Bjärke Energi dagen på två sätt. Under lördagen bjöds det in till öppet hus med en föreläsning om solceller på villataket. I tisdags var representanter från båda bolagen på besök hos klass 3 i Östad Skola för att berätta om den nytta som vi i Sverige har av elen, men också att en stor del av världens befolkning saknar tillgång till el.
Treorna var mycket medvetna om att man behöver läsa läxor för att kunna jobba med det man vill i framtiden och alla barnen i klassen hade drömmar om att bli allt från forskare till bagare och popstjärnor. De fick också lära sig om barnen på Kenyas landsbygd som inte har tillgång till el och därför har svårt att läsa sina läxor i det svaga skenet från en fotogenlampa.
Klassen blev mycket glada över den uppgift de blev tilldelade som när de är klara kommer att generera i en gåva i form av solcellslampor till andra skolbarn på Kenyas landsbygd.

Tack vare barnen i Sjövik kommer andra barn i Kenya kunna förverkliga sina drömmar!

Projektet med solcellslamporna görs i samarbeta med branschorganisationen Svensk Energi och den ideella organisationen GiveWatts (www.givewatts.se).

28 januari 2016
← Se fler inlägg