Vinnare av två biobiljetter

”Act local, but think global and act for other people!”

Så skriver vinnaren i tävlingen från vårt senaste nyhetsbrev.

För att vara med och tävla skulle du ge en motivering till hur din vardag skulle se ut utan el.

Vi säger stort GRATTIS till:

Anna Hedberg, Gråbo (Lerum) som får två biobiljetter hem på posten under nästa vecka.

Här kommer hela motiveringen:

”Uppmärksamma Elens Dag som ”Solelens” Dag !

Det här är mitt förslag:

Sätt större värde på el genom att ge en extra gåva eller investering till solcellsenergiprojekt på solrika platser i världen så att människor får tillgång till el, miljövänlig el. GiveWatts solcellslampor till Kenyansk landsbygd är ett bra exempel. Fler exempel finns och kan utvecklas:  mikroproduktion genom solpaneler som räcker till laddning av mobiltelefoner och datorer, makroproduktion som kan elförsörja hela vattenreningsverk och industrier, och på sikt ladda elbilar! Även forskning inom solenergiteknik som sker i Sverige ska uppmärksammas och sponsras på Elens Dag.

Alla ska kunna bidra: enskilda personer kan skänka ett litet belopp, företag kan besluta om en större satsning, gåva eller investering som får nyhetsspridning just denna dag. Myndigheter bör presentera vad man gör för att utveckla solel.

I Sverige har vi länge varit bortskämda med stor tillgång till mycket billig el. Elens dag måste påminna om vilket enormt mervärde vi får ut av el. Vilken hävstångseffekt. Vilket förskräckligt slit det skulle vara utan el och vilken tid allt skulle ta. Tänk dig att tvätta allt utan tvättmaskin t ex i en bäck…? Tänk dig att sköta arbetsplatsers administration helt och hållet med bara blyertspenna och papper, helt utan datorer …? Tänk dig om vi skulle återgå till fotogenlampor, om den enda elkraft vi hade skulle alstras från små dieseldrivna elverk som stinker dieselavgaser och dundrar t ex medan man elförsörjer en tv och försöker se en film. Usch värdelöst eller hur?

Låt elens dag bli solelens dag!

I Lerum där jag bor finns 21 mikroproducenter genom solpanelsproduserad el, alla privathushåll, endast ett företag. De är exempel på ”act local, think global”. Studiebesök hos dem ökar förståelse för potentialen i solenergin särskilt på alla solrika platser i världen där det just nu är elvatiden! Så därför vill jag föreslå att elbolagen sponsrar ”öppet hus” hos mikroproducenter på elens dag. ”Act local, But think global and act for other people”

biobiljetter1

30 januari 2015
← Se fler inlägg